Atmosfer Kontrollü Soğuk Oda
Atmosfer Kontrollü depo
Ürünlerin hasat sonrası ömrünün uzatılabilmesi, soğutma sistemleri ve atmosfer kontrollü muhafaza ile mümkün olabilmektedir. Atmosfer kontrollü depolarda, ürünün etrafını saran atmosfer, normal atmosferdeki düzeyinden farklı olacak şekilde, ortama gaz ilave ederek veya ortamdan gaz uzaklaştırarak değiştirilmektedir. Soğutma sistemi, standart soğuk depolar ile aynıdır. Farklı olarak, oda içerisindeki hava bileşiminin değiştirilmesi ve değiştirilen bu havanın korunmasına yardımcı olacak gaz sızdırmazlığının sağlanması gerekmektedir. Kontrol atmosferli muhafazada, ortam atmosferindeki oksijen (O2) oranının azaltılmasına bağlı olarak, ürünlerin solunum hızı düşmekte, metabolizma yavaşlamakta, sonuçta da olgunlaşma ve yaşlanma geciktirilmektedir. Bu da ürünlerin normal muhafaza sürelerinden daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlamaktadır.
Soğuk oda deposu projelendirilirken aşağıda ki değişkenler dikkate alınır:
- Depoya konulacak ürünün ve ambalajın özellikleri,
- Soğuk oda hava deposunun doldurulma şekli,
- Evaporatörlerin lamel aralıkları ve yapıları,
- Evaporatör fanlarının yerleştirilme şekilleri,
- Evaporatör yüzey sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki fark,
- Soğuk hava deposunun izolasyonu,
- Soğuk hava deposundaki hava sirkülasyonu,
- Kapıların açılma sıklığı.