Atmosfer Kontrollü Soğuk Oda

Atmosfer Kontrollü Soğuk Oda

Atmosfer Kontrollü depo

Hasat edilmiş meyve ve sebzeler uygun koşullarda depolanınca, taze haldeki niteliklerini bir süre, önemli ölçüde korurlar. Uygun koşullar, sıcaklık ve bağıl nemin ayarlanması ile sağlanır. Her meyve ve sebzenin, en iyi şekilde depolanabildiği belli bir sıcaklık ve bağıl nem söz konusudur. Hatta, aynı meyve veya sebzenin optimum depo istekleri, çeşide ve yetiştirildiği ekolojik koşullara bağlı olarak değişebilmektedir.
Genel bir ilke olarak, depolamadaki sıcaklık, depolanan meyve veya sebzenin donma noktasının 1-2°C üstünde bulunur. Şu halde, soğukta depolamada ürün donmaz.

Ürünlerin hasat sonrası ömrünün uzatılabilmesi, soğutma sistemleri ve atmosfer kontrollü muhafaza ile mümkün olabilmektedir. Atmosfer kontrollü depolarda, ürünün etrafını saran atmosfer, normal atmosferdeki düzeyinden farklı olacak şekilde, ortama gaz ilave ederek veya ortamdan gaz uzaklaştırarak değiştirilmektedir. Soğutma sistemi, standart soğuk depolar ile aynıdır. Farklı olarak, oda içerisindeki hava bileşiminin değiştirilmesi ve değiştirilen bu havanın korunmasına yardımcı olacak gaz sızdırmazlığının sağlanması gerekmektedir. Kontrol atmosferli muhafazada, ortam atmosferindeki oksijen (O2) oranının azaltılmasına bağlı olarak, ürünlerin solunum hızı düşmekte, metabolizma yavaşlamakta, sonuçta da olgunlaşma ve yaşlanma geciktirilmektedir. Bu da ürünlerin normal muhafaza sürelerinden daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlamaktadır.

Soğuk oda deposu projelendirilirken aşağıda ki değişkenler dikkate alınır:

  • Depoya konulacak ürünün ve ambalajın özellikleri,
  • Soğuk oda hava deposunun doldurulma şekli,
  • Evaporatörlerin lamel aralıkları ve yapıları,
  • Evaporatör fanlarının yerleştirilme şekilleri,
  • Evaporatör yüzey sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki fark,
  • Soğuk hava deposunun izolasyonu,
  • Soğuk hava deposundaki hava sirkülasyonu,
  • Kapıların açılma sıklığı.
Atmosfer kontrollü soğuk odalarda depolanan meyve ve sebzenin en uygun koşullarda muhafaza edilmesi sağlanmaktadır. Sebze ve meyveler toplandıktan sonra da gelişimlerini sürdürürler. Havadan oksijen (O2) alır, karbondioksit (CO2) verirler. Meyvenin bozulması, çürümesi bu sürecin sonucudur. Atmosfer kontrollü soğuk odalarda oksijen neredeyse yok edilir, azotlu bir ortamın oluşturulması sağlanır. Bu ortamda saklanan sebze ve meyveden üreyen zarar verici karbondioksit ve etilenin (C2H4) emilir ve ideal ısı derecesinin sağlandığı bir ortam sağlanır.

Soğuk Oda Görselleri